Itsetutkimus

Mitä Itsetutkimus on?

 

Gnostilaisuudessa päämääränä on oivaltaa gnosis, joka on todellinen itsemme. Tähän liittye itsetutkimus sopii harjoituksena meidän jokapäiväiseen elämäämme, eikä vaadi erillistä sille varattua aikaa sen harjoittamiseksi. Koska tahansa päivän aikana voidaan suunnata huomio hetkeksi sisäänpäin itseemme ja kysyä mielessämme "Kuka minä olen?"

Itsetutkimus eroaa muista henkisistä menetelmistä siinä, että muissa menetelmissä ylläpidetään subjekti-objekti suhdetta. Itsetutkimuksessa on vain subjekti, ”minä”, jonka alkuperää tai lähdettä perätään.

Kun ajatus tai ajatuksia nousee, tulisi kysyä ”Kenen ajatus tämä on?”. Vastaus on tietysti ”Ajatus on minun”.

Kun kiinnitetään huomio tuohon “minään” ja kysytään ”Kuka minä olen?”, palaavat noussut ajatus ja minä-ajatus alkulähteeseen.

Havaitaan, että mitään erityistä yksilöä tai “minää” ei löydy mistään ja erillisyyden tunne katoaa. On vain yksi todellisuus, oleminen-tietoisuus-autuus. Itseasiassa, jokaisen kokema luonnollinen tunne 'olen olemassa' on ainoa asia mitä kukaan ei koskaan epäile. Tämä yksinkertainen puhdas oleminen on aluton ja loputon, siis ikuinen. 

Itsetutkimus-menetelmän taustaa

 

Itsetutkimus-menetelmän on kehittänyt Sri Ramana Maharshi, joka oli yksi aikamme merkittävimmistä henkisistä mestareista.

Sri Ramana Maharshi syntyi 30.12.1879 tamili-hindu bramiini-perheeseen Tiruchuzhissa, Etelä-Intian Tamil Nadussa. Hän lähti kuusitoistavuotiaana kotipaikkansa lähellä olevan, hindujen pyhänä pitämän Arunachala-vuoren juurella sijaitsevaan Tiruvannamalaihin ja eli siellä loppuelämänsä. Hän kuoli 14.4.1950.

Sri Ramana Maharshi hyväksyi kaikki opit sekä suuntaukset, mutta suositteli itsetutkimusta suorana tienä todellisuuden ja itsen oivaltamiseksi. Hänen opetustensa puhtain muoto oli voimakas hiljaisuus, joka säteili hänen läsnäolostaan ja hiljensi siihen virittyneet mielet. Hän antoi suullista opetusta vain niiden hyödyksi, jotka eivät kyenneet ymmärtämään hänen hiljaisuuttaan. Kun häneltä kysyttiin neuvoa, hän suositteli itsetutkimusta nopeimpana tienä mokshaan eli vapautukseen.